Valerià Pujol. Premià de Dalt, 1952-1992

Aquest 2022 fa 70 anys del naixement i 30 de la mort del poeta, narrador, i agitador cultural i polític Valerià Pujol. Amb aquest motiu, l’associació Can Vallerià (art, comunicació i territori), situada a la masia de Premià de Dalt on l’escriptor va néixer i morir, dedica totes les propostes d’aquest any a recordar la vida i l’obra d’un dels autors cabdals de la generació dels setanta i un dels renovadors de la literatura catalana de finals del segle XX.

Nascut el 28 de febrer de 1952, en Valerià va patir la terrible polio dels anys cinquanta. Malgrat que la malaltia el va afectar físicament, aviat va ser reconegut com un dels joves que més va contribuir a superar el realisme de postguerra i encetar camins d’experimentació i transgressió formal i temàtica.

Des del primer llibre de poemes, El crit i la paraula (Miquel Arimany 1973), va rebre el reconeixement de la crítica. Amb la primera novel·la, Interruptus (Edicions 62), va guanyar la primera edició del premi Documenta (1981). L’any següent la mateixa obra va ser premiada amb el Premi de la Crítica i el 1983 va rebre el Carles Riba de poesia per La trista veu d’Orfeu i el tornaveu de Tàntal (Proa).

En paral·lel a l’obra literària, Pujol va ser un dels fundadors de Comissions Obreres de l’ensenyament, regidor per Iniciativa per Catalunya a l’Ajuntament de Premià de Dalt, candidat al Senat i membre de la Comissió Política Nacional d’IC. El seu compromís polític va anar sempre de la mà del seu projecte literari. També va ser professor de l’Institut Jaume Almera, de Vilassar de Dalt, essent un dels impulsors del projecte de creació del centre i mentor dels joves escriptors del col·lectiu de la Font del Cargol (Pep Bras, Martí Rosselló, M. Antònia Grau, Rafael Vallbona). Malauradament, en Valeri, com li deien els amics, va morir amb 40 anys, el dia 29 de març de 1992.

L’Any Valerià Pujol, que s’allargarà fins a finals de febrer vinent, arrencarà el 20 de març amb El crit i la paraula, acte amb el títol del seu primer llibre en què companys i companyes de tota la vida recitaran i cantaran els seus poemes.

El 22 de maig l’anual Festa del Hanami (quan floreixen les pruneres) reunirà diversos poetes de la seva generació, la dels setanta. El mateix dia s’inaugurarà una exposició sobre la seva vida i obra.

Un dels punts culminants serà la setena edició del festival Poetes sota la lluna, el 26 d’agost, amb l’estrena d’un espectacle de producció pròpia sobre la poesia del Valeri que la rapsoda Cinta Massip i el guitarrista Toti Soler estan treballant. Al festival, a més, hi recitaran Susanna Rafart i Francesc Parcerisas.

També cal destacar la reedició de la seva poesia a càrrec de Quaderns de la Font del Cargol (segell que ell va fundar), la inauguració d’una ruta literària a Premià de Dalt, l’edició d’un conte il·lustrat per donar a conèixer l’autor als més joves i un acte acadèmic a càrrec d’Àlex Broch i David Castillo.

BIBLIOTECA JAUME PERICH → L’any Valerià Pujol reivindica la figura d’aquest renovador de la literatura catalana dels 70

TN TV3→ L’any Valerià Pujol reivindica la figura d’aquest renovador de la literatura catalana dels 70

EL PUNT AVUI – David Castillo → La vida breu i intensa del Valeri

ARA – Jordi Nopca → Valerià Pujol, un transgressor oblidat de les lletres catalanes

EL PUNT AVUI – Lluís Llort → Valerià Pujol, amb nocturnitat

LA VANGUARDIA → Susanna Rafart, Francesc Parcerisas y Toti Soler en “Poetes sota la lluna”

PREMIÀMEDIA – Marc Rodríguez → Poesia i la guitarra de Toti Soler per celebrar un ‘poetes sota la Lluna’ molt especial

TRIBUNA MARESME → Toti Soler i Cinta Massip porten la poesia de Valerià Pujol al festival Poetes sota la lluna

LA CLAU → Setena edició del festival Poetes Sota la Lluna

NÚVOL – Rafael Vallbona → Valerià Pujol sota la lluna

LÍNIA NORD – Xavier Godàs → En Valerià Pujol i els alumnes fracassats