Memorial del camp d’Argelers

80 anys de vergonya i dolor

Fa 80 anys, més de 100.000 republicans van ser tancats en una platja del Rosselló i en altres camps després de fugir de l’exèrcit franquista. Avui el drama segueix viu en la memòria anònima de milers de famílies com la d’en Joan Pujol i alguns amics del seu poble: Premià de Dalt.

Des de la recuperació de la memòria particular d’una colla de joves que el 1939 van ser confinats al Camp d’Argelers, a Can Vallerià (art, comunicació, territori) s’ha recordat la peripècia de milers de persones anònimes que van ser internades als camps i tractades com a presoneres, no com a refugiades. La dignitat d’aquesta gent passa per posar en valor el drama col·lectiu.

És per això que, després de glosar la desventura dels joves amics confinats al camp, va parlar en Felip Solé, cineasta, historiador i director del documental Camp d’Argelers. Solé va fer una remembrança del que va suposar aquella catàstrofe en la França i l’Europa de l’època.

Durant tot el matí es van projectar imatges del fons Philippe Gaussot, fotògraf que va testimoniar la cruesa del camp. Aquestes fotografies s’exhibiran properament a París.

L’acte el va obrir la cantant Marta Lloveras qui, acompanyada pel guitarrista Domènec Carrillo, van interpretar les Corrandes d’exili, de Pere Quart.

La cloenda va anar a càrrec de la coral Primavera per la Pau, amb un repertori del cançoner de la retirada i l’exili.

IMG_2015
IMG_2011
IMG_2007
IMG_1915
IMG_1911
IMG_1904
IMG_1902
IMG_1897
IMG_1890
Cartell memorial Argelers